ons verhaal

over heden en verleden

In 1900 werd een flinke innovatie ingezet in de graan-overslag: de sjouwers, die tot dan toe onmisbaar waren, werden onnodig door mechanisering van de overslag.

Na technische problemen in deze nieuwe ontwikkeling, slaagde in 1908 de Graan Elevator Maatschappij (GEM) er als eerste in graan volledig als bulkgoed te vervoeren. Het bedrijf bereikte groot succes: in 1913 liep reeds 96% van de graanoverslag via elevatoren.

 

het gebouw

stijlvol en karakteristiek

In 1909 lieten ze architect Michiel Brinkman, bekend van o.a. de beroemde Van Nelle-fabriek, een hoofdkantoor ontwerpen.

Het Elevatorhuis, zoals het genoemd werd, verrees aan de Parklaan, midden in het welvarende Scheepvaartkwartier. Op deze plek werd het in 1915 in gebruik genomen.

Op vele terreinen was zijn ontwerp voor het Elevatorhuis zeer modern. Het had centrale verwarming en een lift. Kosten noch moeite werden gespaard voor de detaillering van het gebouw. Glas-in-loodramen, ontworpen door o.a. de beroemde glaskunstenaar Jan Schouten, tonen de activiteiten van de Graan Elevator Maatschappij.

Een ander met zorg uitgewerkt detail van het gebouw bevindt zich op de voorgevel. Bovenaan dit symmetrisch opgezette gevelaanzicht, prijkt een reliëf dat een zeilschip tussen indrukwekkende graanelevatoren toont, ontworpen door Bernard Richters en vervaardigd door ‘de Porceleyne Fles’ te Delft.

hebben we

uw interesse gewekt?

Neem contact met ons op!

 

Schaub & Partners

Westplein 5
3016 BM Rotterdam

E   info@schaub.nl
T   +31 (0)10 422 32 20